Kira BMI Anda

Calculate Your BMI

Adakah Berat Badan Anda Sihat?

Indeks Jisim Badan (BMI) adalah cara untuk menentukan sama ada berat badan anda adalah julat yang sihat. Ia dianggap ukuran yang lebih berguna daripada berat badan sahaja.

Apakah Indeks Jisim Badan (BMI)?

Indeks jisim badan (BMI) adalah kaedah terbaik untuk menentukan sama ada anda berada dalam julat berat badan yang sihat dan berdasarkan tinggi dan berat badan. Indeks BMI adalah ukuran yang berguna bagi kebanyakan orang yang berusia lebih dari 18 tahun, namun, ada beberapa batasan yang harus diperhatikan kerana mungkin dipengaruhi oleh usia, jantina dan etnik.

Apa maksud Hasilnya?

Berdasarkan pengiraan BMI anda, anda dapat menentukan klasifikasi anda berdasarkan perincian di bawah:

INDEKS JISIM BADAN (KG/M2)

KLASIFIKASI

Di bawah 18.5

Kurang Berat Badan

18.5 – 22.9

Biasa

23 – 24.9

Berat Badan Berlebihan

Lebih daripada atau 25

Berat Badan Sangat Berlebihan

Sumber: Disesuaikan dari World Health Organization (WHO) 2004

Pengecualian terhadap Peraturan

Otot: Kalkulator BMI tidak dapat membezakan antara lemak dan otot. Mereka yang mempunyai jisim otot yang lebih tinggi daripada purata (pembina badan, atlet dll) akan mendapat keputusan nilai BMI yang sangat tinggi.

Populasi tertentu: BMI dan klasifikasi yang disebutkan di atas juga tidak sesuai untuk populasi dan individu tertentu, termasuk orang Asli, Penduduk Pasifik, kanak-kanak, wanita hamil dan orang tua. Selain itu, anda harus menganggapnya sebagai panduan kasar untuk digunakan bersama dengan kalkulator berat badan yang lain.

Lingkaran Pinggang

 

Mengukur lilitan pinggang anda adalah ramalan kesihatan anda. Tidak kira ketinggian atau bentukan anda, peningkatan pinggang boleh menjadi tanda bahawa kesihatan anda lebih berisiko.

Pengiraan BMI adalah garis panduan hanya kerana ia tidak mempertimbangkan jatah lemak hingga otot, yang mempengaruhi hasil BMI. Oleh itu, mungkin tidak sesuai untuk atlet atau mereka yang berotot.

Pengiraan di laman web ini adalah anggaran dan kandungan disediakan untuk maklumat umum sahaja. Ia tidak boleh dianggap sebagai pengganti nasihat perubatan doktor anda sendiri atau profesional penjagaan kesihatan yang lain. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda sendiri sekiranya anda prihatin dengan kesihatan anda.