Karbohidrat

Carbohydrates

Sebagai makronutrien, karbohidrat merupakan salah satu daripada tiga cara utama selain protein dan lemak yang boleh membantu tubuh kita memperoleh tenaga dan kalori. Ia merupakan komponen penting bagi mengekalkan fungsi badan harian. Meskipun begitu, orang ramai sering mengaitkan karbohidrat dengan roti putih, nasi, yogurt dan jus yang manis disebabkan oleh reputasi buruknya sejak bertahun-tahun lamanya.

Karbohidrat adalah berbeza. Apabila karbohidrat ditapis, banyak nutrien penting dan manfaat akan hilang. Contohnya gandum bijirin, apabila ditapis menjadi tepung putih, kanji di tengahnya akan kekal tetapi proses seterusnya menghapuskan bran di bahagian luar yang merupakan sumber serat dan vitamin, serta kuman yang mengandungi vitamin, mineral, dan lemak yang bagus.

Oleh demikian, dapatkan karbohidrat yang bagus, iaitu yang tidak ditapis dan masih dalam keadaan semulajadinya, untuk memberi tubuh anda pelbagai nutrien yang diperlukan untuk berfungsi seperti biasa. Sumber karbohidrat yang sihat adalah seperti bijirin, kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran, yang merupakan sumber serat, vitamin, mineral dan fitonutrien yang terbaik.