Sains di Sebalik Produk Penggantian Makanan

Pengarang : Herbalife Nutrition
Smoothie In Jar With Apple BM

1.       Protein Tinggi & Indeks Glisemik (GI) Rendah

Shake penggantian makanan juga mempunyai indeks glisemik (GI) yang rendah. Indeks glisemik ialah ukuran seberapa cepat makanan menyebabkan paras gula dalam darah meningkat. Shake penggantian makanan, seperti makanan lain dengan indeks glisemik rendah, melepaskan gula ke dalam darah dengan lebih perlahan dan membantu mengawal rasa lapar.

Selain itu, mendapatkan jumlah protein yang betul adalah kunci kepada keberkesanan penggantian makanan. Protein Membantu membina dan membaiki tisu badan serta boleh menurunkan indeks glisemik. Ia merupakan makronutrien yang paling mengenyangkan – bermakna ia mengawal rasa lapar lebih lama daripada karbohidrat atau lemak1.

2.       Kepadatan Nutrien Tinggi

Kepadatan nutrien ialah ukuran berapa banyak nutrisi yang anda dapat setiap hidangan atau setiap kalori yang dimakan. Makanan ketumpatan nutrien tinggi menyediakan banyak nutrien setiap kalori dan termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, daging dan ikan tanpa lemak, dan penggantian makanan.

Penggantian makanan menggalakkan diet berkualiti tinggi dengan menjadi padat nutrien dan mempunyai GI yang rendah. Apabila digabungkan dengan senaman rintangan, penggantian makanan juga boleh Membantu menggalakkan jisim badan tanpa lemak untuk mengekalkan atau membina otot tanpa lemak.

 

3.       Menggalakkan Perubahan Tingkah Laku

Penyelidik mengenal pasti enam (6) sebab khusus mengapa diet penggantian makanan berfungsi

dengan berkesan untuk penurunan berat badan. Sebab-sebab ini termasuk:

i.                     Kemudahan

Kekurangan masa untuk menyediakan makanan berkhasiat adalah salah satu penghalang terbesar untuk mengawal berat badan. Pengganti makanan memudahkan anda merancang hidangan makanan.

ii.                   Meningkatkan disiplin pemakanan hidangan

Penggantian makanan mengurangkan halangan untuk mematuhi diet, seperti godaan untuk menikmati makanan yang tidak sihat.

iii.                 Tabiat pemakanan biasa

Pengulangan dan rutin adalah kunci dalam perjalanan pengawalan berat badan. Makan

pada waktu biasa sepanjang hari dan mengelakkan jangka masa yang panjang di antara setiap hidangan mempengaruhi tahap tenaga dan rasa lapar anda secara positif.

iv.                 Kiraan kalori yang tepat

Ahli diet biasanya menasihatkan pengambilan sejumlah kalori sepanjang hari,  bergantung pada tujuan kesihatan anda. Penggantian makanan - apabila disiapkan seperti yang merupakan cara yang mudah dan tepat untuk mengetahui berapa banyak kalori yang anda makan.

Anda boleh mengira keperluan kalori anda di sini: https://www.promotion-herbalife.com/meal-plan/

v.                   Makanan berkualiti

Mengurangkan kalori boleh menyukarkan pengambilan nutrient yang diperlukan. Pengganti makanan sering kali diperkaya dengan vitamin, mineral, protein dan serat, yang membantu mengelakkan jurang nutrien.

vi.                  Mempengaruhi pemantauan diri secara positif

Menyimpan data pengambilan makanan membantu individu menyedari tabiat pemakanan mereka. Menyimpan data penggantian makanan adalah mudah, menjadikan kesedaran diri terhadap tabiat pemakanan lebih mudah.

Contoh Kes: Tinjauan Penggantian Makanan Herbalife Nutrition

Pada tahun 2020, penyelidik bebas menyiasat keberkesanan dan keselamatan produk Herbalife Nutrition yang digunakan sebagai pengganti makanan berprotein tinggi untuk pengurusan berat badan. Mereka mendapati bahawa peserta yang menggunakan produk berprotein tinggi Herbalife Nutrition berjaya menurunkan berat badan, indeks jisim badan dan jisim lemak yang lebih ketara berbanding dengan individu yang mengambil diet kawalan.

Rujukan

1 Paddon-Jones D, Westman E, Mattes R, Wolfe R, Astrup A, Westerterp-Plantenga M. Protein, weight management, and satiety. The American Journal of Clinical Nutrition. 2008;87(5):1558S-1561S.

2 Heber M.D. Do Meal Replacement Shakes Really Work for Weight Loss? [Internet]. I Am Herbalife Nutrition – Achieve Inspiring Results. 2022 [cited 17 May 2022]. Available from: https://iamherbalifenutrition.com/healthy-weight/why-meal-replacements-weight-loss/

Penafian:

Semua maklumat hanya dijadikan pengetahuan am anda dan bukan untuk menggantikan nasihat doktor atau rawatan untuk keadaan perubatan khas . Maklumat ini bukan untuk menggantikan nasihat daripada doktor anda . Produk produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis , merawat , menyembuh atau mencegah sebarang penyakit