FLaytout Menu
Man Making Protein Shake In The Kitchen

Pemakanan & Kesihatan Harian

Mengapa Anda Memerlukan Protein: Bagaimana Asid Amino Berfungsi dalam Badan Anda

Susan Bowerman, MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND – Sr. Pengarah, Pendidikan dan Latihan Pemakanan Seluruh Dunia 19 Julai 2023


Anda tahu bahawa pentingnya untuk mengambil protein setiap hari, tetapi adakah anda benar-benar tahu mengapa? Apakah sebenarnya protein dan apakah fungsinya untuk badan anda? Mari kita huraikan.

Protein ialah makronutrien yang merupakan komponen penting dalam diet yang sihat. Sejak anda kecil, anda mungkin pernah mendengar bahawa protein akan menjadikan anda “besar dan kuat”. Dan, walaupun terdapat beberapa perdebatan tentang siapa sebenarnya yang mencipta perkataan "protein" (ia mula-mula muncul dalam kesusasteraan saintifik pada tahun 1838), tidak ada perselisihan bahawa ia berasal daripada perkataan Yunani "protos" - bermaksud "pangkat atau kedudukan pertama" – sebagai pengiktirafan betapa pentingnya protein kepada kehidupan.

Apakah Asid Amino? Berapa ramai yang berada disana?

Protein yang anda makan (dan protein yang sudah ada dalam badan anda) semuanya terdiri daripada unit kecil yang dipanggil asid amino. Anda sering mendengar asid amino digambarkan sebagai "blok binaan" kerana unit individu kecil ini dipasang dalam pelbagai cara untuk membina protein.

Ia mungkin membantu jika kita fikirkan asid amino dengan cara yang sama seperti huruf abjad. Dalam bahasa Inggeris, kami hanya menggunakan 26 huruf untuk membentuk semua perkataan yang kami tulis dan tuturkan. Sesetengah perkataan pendek, ada yang panjang – tetapi kami mencipta jutaan perkataan daripada hanya 26 huruf. Urutan akhir huruf adalah apa yang memberikan setiap perkataan bunyi dan maknanya.

Begitu juga, terdapat 20 asid amino yang boleh disatukan untuk membuat protein - yang anda makan dan yang dibuat oleh badan anda. Dan sama seperti kita tidak menggunakan kesemua 26 huruf untuk membuat setiap perkataan, kebanyakan protein juga tidak mengandungi kesemua 20 asid amino.

Tetapi - sama seperti huruf dirangkai untuk membentuk perkataan - asid amino boleh dirangkai bersama dalam urutan yang berbeza dan dalam panjang yang berbeza (daripada hanya beberapa asid amino kepada beberapa ribu) untuk membuat protein yang berbeza. Urutan asid amino memberikan setiap protein "makna"nya - kerana struktur akhir rantai asid amino menentukan secara khusus apakah protein itu dan apa yang dilakukannya.

Apakah Jenis-jenis Protein yang Berbeza dalam Makanan?


Mungkin anda tidak pernah memikirkannya, tetapi tidak semua protein makanan adalah sama. Urutan asid amino yang menghasilkan putih telur jauh berbeza daripada susunan asid amino yang mencipta protein dalam segelas susu.

Apabila anda makan makanan yang membekalkan protein, maka wajarlah bahawa makanan yang berbeza mengandungi protein yang berbeza (dan biasanya lebih daripada satu) – walaupun semuanya terdiri daripada asid amino.

Sebagai contoh:

  • Apabila anda mempunyai susu atau yogurt, anda mendapat protein yang dipanggil kasein dan whey. 
  • Apabila anda makan daging, ikan atau ayam, anda mendapat protein yang dipanggil kolagen dan myosin.
  • Kacang mempunyai protein yang dipanggil kekacang. 
  • Telur mengandungi beberapa protein yang berbeza, termasuk avidin dan ovalbumin.​

Setiap satu daripada protein ini adalah unik kerana ia terdiri daripada urutan unik asid amino. Sebaik sahaja protein dicerna dan diserap, asid amino tersebut kemudiannya boleh digunakan sebagai blok binaan untuk protein dalam badan anda.

​Bagaimana Asid Amino Membentuk Protein dalam Badan Anda?

Apabila makanan protein bergerak melalui saluran penghadaman, ia dipecahkan kepada asid amino individu dan diserap ke dalam aliran darah. Badan anda menggunakan blok binaan ini untuk menghasilkan kira-kira 50,000 protein badan yang berbeza, setiap satu dengan struktur (dan fungsi) tertentu berdasarkan susunan asid aminonya.

Selagi badan anda mempunyai semua "bahan mentah" yang diperlukan dalam bentuk blok binaan asid amino, ia boleh menghasilkan protein badan yang penting ini - daripada enzim yang mempercepatkan tindak balas kimia dalam badan kepada hormon yang bertindak sebagai penghantar kimia. (Protein lain menyokong fungsi imun anda atau mengangkut nutrien dalam badan anda - dan, sudah tentu, anda mempunyai protein yang menyediakan struktur kepada tulang, kulit, rambut, kuku dan otot anda juga.)

Sebaik sahaja asid amino memasuki aliran darah anda, tidak ada cara untuk mengetahui sama ada ia berasal daripada semangkuk lentil atau stik; semuanya berakhir sebagai "kolam" asid amino dalam tisu dan cecair badan anda - kolam yang boleh ditoreh mengikut keperluan. Untuk memastikan bekalan yang stabil, adalah penting untuk mengambil jumlah protein yang mencukupi setiap hari.

Mengapa Anda Perlukan Protein Setiap Hari

​Makan jumlah dan jenis protein yang betul setiap hari adalah penting kerana jika anda secara konsisten mengalami kekurangan protein dalam diet anda, badan anda tidak akan mempunyai pilihan selain mula memecahkan protein dalam badan anda untuk menyediakan asid amino yang diperlukan untuk menghasilkan yang paling banyak protein badan yang penting.

Walaupun proses pembentukan dan pemecahan ini berlaku di dalam badan anda sepanjang masa, sistem ini hanya berfungsi selagi terdapat asid amino yang mencukupi yang datang daripada diet untuk memastikan kedua-dua proses itu seimbang.

Protein Lengkap dan Tidak Lengkap

Jenis protein yang anda makan juga penting. Daripada 20 asid amino yang digunakan oleh badan anda untuk menghasilkan protein badan, sembilan daripadanya dipanggil "penting" - ia mesti datang daripada diet anda kerana badan anda tidak boleh membuatnya (walaupun ia boleh menghasilkan baki 11 asid amino).

Protein Lengkap

Protein daripada sumber haiwan mengandungi semua asid amino penting, jadi ia dirujuk sebagai "lengkap". Ini termasuk:

  • Daging
  • ikan
  • unggas
  • Telur
  • Susu dan produk susu

Kacang soya dan makanan protein yang diperoleh daripada soya -- seperti tauhu, tempe, susu soya atau serbuk protein soya - juga dianggap sebagai protein lengkap.

Protein Tidak Lengkap

Kecuali kacang soya, protein tumbuhan kekurangan satu atau lebih asid amino penting, jadi ia dianggap "tidak lengkap." Ini termasuk:

  • ​kekacang
  • Lentil
  • Kacang
  • Bijirin penuh

Vegetarian yang ketat mengatasi masalah ini dengan mengambil pelbagai jenis makanan untuk memastikan mereka mendapat pelengkap penuh asid amino penting dalam diet mereka.