Pengganti Makanan: Strategi Hebat bagi Pengurusan Berat Badan

Pengarang : Susan Bowerman
couple making shake

Apabila berdiet, kebanyakan orang mendekati proses dengan mengawal saiz hidangan dan mengira kalori. Tetapi acap kali, walaupun usaha terbaik, skala enggan berganjak. Ketidaktepatan dalam mengira kalori dan menganggarkan saiz hidangan ialah dua halangan terbesar kepada penurunan berat badan yang berjaya.

Keindahan pengganti makanan hidangan gantian ialah kawalan saiz hidangan dijaga, dan ia direka untuk menyediakan nutrisi yang hebat dalam jumlah kalori yang didefinisikan. Selain itu, ia ringkas dan mudah untuk gaya hidup sibuk hari ini.

Kawalan saiz hidangan ialah salah satu strategi utama dalam mengawal pengambilan kalori.

Ramai orang tidak mengambil masa untuk menimbang dan menyukat makanan - atau jika mereka berbuat demikian, mereka biasanya berhenti selepas beberapa ketika, memikirkan mereka boleh menganggarkan bahagian dengan baik. Saiz hidangan mungkin semakin bertambah, dan penurunan berat badan mula melambat. Lebih kerap daripada tidak, saiz catuan akan beransur-ansur meningkat dan kadar penurunan berat badan semakin melambat.

Dan kemudian ada pula isu praktikal - mungkin ada yang tidak menyedari bahawa catuan 3 auns daging yang dinyatakan dalam pelan hidangan, saiznya sebesar dek kad. Atau, mungkin mereka lupa bahawa semuanya termasuk dalam kiraan, termasuk lemak yang digunakan dalam masakan atau di meja atau makanan yang dimakan sambil berdiri di singki atau semasa memandu kereta. Apa yang ditinggalkan sikit-sikit sepanjang hari atau minggu boleh menggugat kemajuan sesiapa pun.

Apa kata sains?

Gantian Shake pengganti makananhidangan shake mengeluarkan tekaan daripada kalori dan kawalan saiz hidangan, sambil menyediakan bahan-bahan yang menyihatkan dengan perisa yang hebat. Beberapa kajian klinikal telah menunjukkan bahawa menggunakan pengganti makanan gantian hidangan sebagai sebahagian daripada pelan penurunan berat badan boleh menjadi lebih berkesan daripada mengira kalori dengan pelan makanan sepenuhnya. Dalam kajian baru-baru ini di University of Ulm di Jerman, subjek yang minum dua shake Formula 1 sehari (Formula Eropah) kehilangan berat badan yang lebih daripada orang dalam kajian ini yang hanya mengira kalori.

Mudah, lazat dan berkhasiat

Shake pengganti makanan Gantian hidangan shake juga boleh disesuaikan. Dengan memilih untuk mencampurkannya dengan susu atau susu soya, menambah buah-buahan kegemaran, atau memasukkan serbuk protein ekstra, hidangan peribadi boleh diminum dalam beberapa minit. Hidangan bersukat yang mudah, lazat dan sihat berkhasiat - apa lagi yang orang berdiet mahu?

Rujukan

1.       Flechtner-Mors M, Boehm B, Wittmann R, Thoma U, Ditschuneit H. Enhanced weight loss with protein-enriched meal replacements in subjects with the metabolic syndrome. Diabetes/Metabolism Research and Reviews. 2010;26(5):393-405.